zondag 8 november 2009

Het leven zoals het is: democratie

Members of the Federal Supreme Council and rulers of all seven emirates today re-elected President Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan for a further five years in accordance with the terms of the constitution. Khalifa was unanimously elected in 2004 following the death of his father and former president Sheikh Zayed bin Sultan al-Nahyan.

Voila, zo simpel is dat hier: het rijkste emiraat (Abu Dhabi) levert de president, het tweede rijkste (Dubai) de vice-president. De rijkste emiraten geven in ruil wat centen aan de armere. Geen gedoe met verkiezingen (neenee, ook die andere “rulers” zijn niet verkozen) en toch stabiliteit voor de komende 5 jaar.

Vooraleer je begint te schermen met de grote democratische idealen en dat het hier oneerlijk verloopt, een paar vraagjes. Welk landsgedeelte levert er in Belgie al jaren de premier en is toevallig ook het rijkste? En gaat er daar ook geen transfer van centen mee gepaard? Wie van ons heeft kunnen stemmen voor Ingrid Lieten, Philip Muyters of Albert II? En waarom wordt Belgie door internationale experts beschouwd als een land met gemiddeld politiek risico, terwijl de U.A.E. een quotering “laag” krijgt op dezelfde schaal?

Advocaat van de duivel, 't kan toch zo plezant zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten