maandag 27 juli 2009

Spelend woordjes leren in de Golf

nationalisation: trend waarbij Golfstaten trachten door een aantal regels de eigen inwoners meer in te schakelen in privé-bedrijven (o.m. om niet blijvend afhankelijk te zijn van buitenlandse workforce en omdat je niet kan blijven functies creëren bij (semi-)overheid). Afhankelijk van het land kan dit woord synoniemen krijgen, bvb. Omanisation of Qatarisation.

abra: houten bootje waarmee je de "creek" tussen (nieuw) Dubai en (oud) Deira oversteekt. Véél sneller dan de overbelaste tunnels en bruggen en bovendien véél goedkoper dan de taxirit: 1 dirham voor de enkele trip = 0,2 €.

dhow: een iets grotere traditionele houten boot, die volgestouwd gevaarlijke overtochten maakt tussen Dubai en Iran, Indië, Golfstaten... Langs de Creek vind je er tientallen, die vrijwel uitsluitend handmatig geladen en gelost worden. De lading blijft nadien gewoon op de kade liggen, zonder afsluitingen, security of wat dan ook... al zullen de straffen waarschijnlijk niet min zijn mocht je jezelf aan diefstal wagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten